Bugünkü makalemizde sizlere Kredi Çekmek İçin Genel Şartlar ile alakalı ayrıntılı Yatırımlarımız yazısını paylaştık. Bugün Yazımızda ayrıca Kredi Çekmek İçin Genel Şartlar ile ilgili yanıtları da bulabilirsiniz.
Bireyler ve kurumlar nakit ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla banka kredisi çekerler. Bankaların sundukları çok çeşitli kredi türleri arasından ihtiyacınıza en uygun olanı seçmek için nakit ihtiyacınızın tutarını, hangi amaçla kredi çekmek istediğinizi, ödeyebileceğiniz maksimum aylık kredi taksiti tutarını önceden belirlemeniz gerekir. Bireysel ve kurumsal kredi türleri farklılık gösterir. Bireysel kredilerde temek olarak 3 tip kredi çekilebilir: İhtiyaç, taşıt ve konut kredisi. Çekeceğiniz kredinin türü, kredinin vadesi, faiz oranı, işlem masrafları ve taksit tutarlarını belirleyen en temel faktördür. Banka kredisi çekmek isteyenlere, başvuru sürecine geçmeden önce en uygun şartlarla kredi alabilmek için mevcut seçenekleri incelemesi ve karşılaştırması tavsiye edilir.
Bankalar kredi başvurusunda bulunanların başvurularını kendi kriterlerine göre değerlendirerek onaylama veya reddetme hakkına sahiptir. Bankalar, başvuru sahiplerinin çekilen krediyi geri ödeme becerilerini, başvuru sahibinin belgelenebilir gelirleri, zorunlu harcamaları, harcanabilir geliri ve kredi notu gibi verilere dayanarak değerlendirir ve kredi başvurusunu olumlu veya olumsuz sonuçlandırır.
Bankalar, internet bankacılığı veya mobil bankacılık uygulaması üzerinden veya şubeden yapılan düşük tutarlı ihtiyaç kredisi başvurularını ek evrak istemeden müşterinin kredi siciline bakarak hızlı bir şekilde sonuçlandırabilmektedirler.
Daha büyük tutarlardaki ihtiyaç kredileri ve diğer kredi başvurularında bankalar kimlik belgesine ek olarak aylık gelirinizi belgeleyen maaş bordrosu, vergi levhası gibi gelir belgesi, adınıza gelen telefon, elektrik vb gibi hizmet faturaları gibi ek belgeler talep ederler. Bir çok banka kredi internet şubesi, mobil bankacılık uygulaması veya sms kanalıyla kredi başvurularını kabul etmektedirler.
Internet üzerinden yapılan başvurunun onaylanması çoğunlukla başvuru sahibinin kredi notunun kredi almak için yeterli olduğu anlamına gelir. Bankalar alınmak istenen kredinin türüne göre başvuru sahibinden ilave belgeleri bankaya iletmesini talep eder. Konut veya taşıt kredilerinde alınacak konut ve taşıt ile ilgili tapu ve sicil kayıtları, ruhsat ve benzeri gibi belgeler talep edilir. Yine taşıt ve konu kredilerinde söz konusu konut ve taşıt ile ilgili yaş, imar ve iskan izinleri ve ruhsatlar gibi kriterler mevcuttur.
Her kredi türünü çekmenin şartları farklıdır. Konut, taşıt ve ihtiyaç kredisi çekmek için gereken şartlar aşağıdaki gibidir:
Taşıt kredisi çekmek için genel şartlar:
Başvuru sahibinin kredi notunun en az 1.100 puan olması gereklidir. Kredi notu 1 ile 1.099 puan arasında olan riskli ve orta riskli gruba dahil başvuru sahiplerinin kredi çekebilme şansları yok denecek kadar azdır.
Kredi çekerken belirli noktalara dikkat etmeniz halinde kredinin size kendi olanaklarınızla yapamayacağınız bir çok şeyi yapmanıza fırsat sağlar:
Bankaların kredi başvurularını değerlendirirken dikkate aldıkları en önemli kriterler arasında kredi notu ve belgelenebilir geliriniz bulunur. Kredi notu 1-1900 puan aralığında verilmektedir. 1- 699 puan arası en riskli, 700-1099 puan arası orta riskli, 1100 -1499 az riskli, 1500- 1699 iyi ve 1700 -1900 çok iyi olarak değerlendirilir. Kredi notunuz 1 – 1099 aralığında ise yani en riskli veya orta riskli grupta ise kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı yok denecek kadar azdır. Kredi almak için önce kredi notunuzu yükseltmeniz gerekir. Kredi notunuz 1100 – 1499 arasında ise kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı olabilir. Kredi notunuz 1500 ve üzerindeyse kredi başvurunuzun onaylanma olasılığı çok yüksektir. Belgelenebilir geliriniz yoksa kredi başvurunuzun onaylanması olasılığının oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Kredi notunuz 1500 ve üzerindeyse aylık gelir düzeyinize uygun olarak ve kira vs. gibi zorunlu giderleriniz dikkate alınarak çekebileceğiniz maksimum kredi miktarını banka belirler. Size ne kadar kredi çıkacağı, kredi notunuz ve belgelenebilir aylık gelirinizle yakından ilgilidir.
Prensip olarak belgelenebilir geliri olan ve çekilecek krediyi geri ödeme becerisi olduğu tespit edilen 18 yaşını aşmış tüm bireysel ve kurumsal müşterilere kredi verilebilir.
Bankalar çoğunlukla tüketici kredisi başvurusunda bulunan bireylerin en son çalıştıkları işyerine de en az 4 ile 12 arasında sigortalı olarak çalışıyor olması şartı arıyor. Ancak bu süreler bankadan bankaya değişmektedir.
Bankaların kredi başvurusunda bulunan bireylere kredi verip vermeme konusundaki en önemli kriterleri, kredi verdikleri kişilerin aldıkları krediyi seçilen vadesi süresi içinde sorunsuz olarak geri ödemesidir.
Buna göre aylık kredi geri ödeme taksitlerinin bireyin aylık gelirinin belirli bir yüzdesini aşmaması gerekir. Bireyin barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra geriye kalan harcanabilir gelirine göre çekilecek maksimum kredi tutarının belirlenir. Kredi geri ödeme taksitlerinin bireylerin aylık gelirlerinin %20’si ile %40’si arasında olması öngörülür. Örneğin 4000 TL maaş alıyorsanız aylık kredi geri ödeme taksitlerinizin 800 TL’ – 1600 TL arasında olabilir. Buna göre nakit ihtiyacının tutarına göre vade süresi uzatılarak daha fazla tutarda kredi çekilebilir. Ancak vade süresi uzadıkça çekilen kredinin tüketiciye maliyetinin artacağı da unutulmamalıdır.
Ne kadar kredi çıkacağı başvuru sahibinin aylık gelir seviyesi, zorunlu giderleri, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı ve kredi notu gibi kriterlere göre belirlenir. Normal şartlarda başvuru sahibinin aylık gelirinin %20’si ile %40’ı arasında aylık ödeme yapabileceğini varsayılarak, vade seçeneğine göre bu tutara karşılık gelen kredi tutarı, kredi notunun da en az 1100 puanın üzerinde olması kaydıyla onaylanır. Burada belirleyici olan başvuru sahibinin aylık geliri, aylık harcanabilir geliri, kredi notu ve seçilen vade aralığıdır.
Ev kredisi konut almak için kullanılan bireysel kredidir. Satın almak istediğiniz konutun tapusu ve kimliğiniz ile birlikte bir banka şubesine giderek konut kredisi başvuru formunu doldurarak konut kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Banka, kredi sicilinizi ve satın almak istediğiniz konutun niteliğini ve durumunu araştırır. Başvurunuzun onaylanması durumunda konutun piyasa değerinin belirlenmesi için sizden hazırlanacak ekspertiz raporu bedelini ödemeniz istenir. Ekspertiz raporunda belirlenen konutun değerinin maksimum %80’ini konut kredisi olarak çekebilirsiniz. Kalan %20’sini ise peşinat olarak ödemeniz istenir. Konut kredisi başvuruları 5 -6 işgünü içinde tamamlanabilmektedir.
Çekilecek kredinin türüne göre bankaların başvuru sahibinden ibraz etmesini istedikleri belgeler değişiklik gösterir. Genellikle bankalar kendi müşterilerine 5.000 TL’ye kadar olan tüketici kredilerini ilave belge istemeden verebiliyorlar. İnternet bankacılığı, mobil bankacılık uygulamaları üzerinden, şubeye gitmeye gerek kalmadan yapılan bu kredi başvuruları hızlı bir şekilde değerlendirilip sonuçlandırılmaktadır. Daha yüksek tutarlı kredi çekmek için bankaların başvuru sahiplerinden istedikleri belgeler:
Tüketici kredisi de denilen ihtiyaç kredisi 18 yaşının üzerindeki bireysel müşterilere verilir. Tüm bankalar çok çeşitli vade ve faiz oranlar ile farklı ihtiyaçlara uygun olarak tasarlanan ihtiyaç kredisi ürünlerini bireysel müşterilerin seçimine sunmaktadır. Tüketiciler, mevcut ihtiyaç kredisi kampanyaları arasında nakit ihtiyaçları en uygun şekilde karşılayacak ve kendileri için en avantajlı kredi kampanyasını seçtikten sonra talep edilen belgelerle başvuru yapabilirler.
İhtiyaç kredisi başvuruları diğer krediler gibi başvuru sahibinin kredi notu ve gelir düzeyine ve kredi geri ödeme becerisi gibi kriterlere göre değerlendirilerek sonuçlandırılır.